Gazdaság

Mégsem teljesült a tavalyi hiánycél

Az MNB szerint a 2010-es pénzügyi számlák 4,7 százalékos államháztartási hiányt mutatnak.

Az államháztartás hiánya – nettó finanszírozási igénye – a bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százalékát, 1.277 milliárd forintra rúgott 2010-ben, míg a háztartások megtakarításai a GDP 4,5 százalékát, 1238 milliárd forintot értek el – közölte a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján.

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 80,1 százaléka volt 2010 végén. Egyedül a negyedik negyedévben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 208 milliárd forint, a negyedéves GDP 2,7 százaléka volt. Ezt jóval túllépte a lakosság 354 milliárd forintnyi, a GDP 4,6 százalékával felérő megtakarítása.

A magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átirányítása a társadalombiztosítási alapokba 2010 negyedik negyedévében a pénzügyi számlákban 90 milliárd forinttal csökkentette a háztartások finanszírozási képességét és ugyanennyivel csökkentette az államháztartás finanszírozási igényét.

Orbán Viktor januárban a Financial Times című brit napilapban közölt írásában külön kiemelte, mennyire büszke arra, hogy Magyarország 2010-ben teljesítette a 3,8%-os hiánycélt, ami – mint fogalmaz – jó alapot biztosít arra, hogy idén maximum 3 százalék legyen a költségvetés hiánya.

A nemzetgazdasági tárca egyébként már tegnap jelezte, hogy elszállhat a hiánycél. Mint tudatta, csaknem 250 milliárd forint lett a helyi önkormányzatok hiánya 2010 első három negyedévében, ez sokkal magasabb az előző évi 97 milliárdos deficitnél. A kormány a 3,8 százalékos eredményszemléletű GDP-arányos deficitcél megfogalmazásakor 190 milliárd forintos mínusszal számolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik