Belföld

Orbán büszke 2010-re, fontos lépésekre készül

A magyar kormányfő véleményét közli a Financial Times.

A magyar médiatörvényt ért kritikák nem terelik el a kormány figyelmét a legfontosabb, az uniós elnökséggel kapcsolatos kérdésről: a gazdaságpolitikáról – írja a magyar kormányfő a Financial Times című brit napilapban. Orbán Viktor szerint elhamarkodottan ítélték meg Magyarországot a kritikusai. A kormányfő a magyar médiatörvényt európainak tartja és olyannak, amely megfelel a 21. század kihívásainak.

A miniszterelnök kijelenti: az új médiatörvény európai értékeken nyugszik, nincsenek benne olyan paragrafusok, amilyenek ne lennének más uniós országok hasonló törvényeiben. A kormányfő ezért világossá teszi, a magyar kormány csak akkor lenne hajlandó módosítani a törvényen, ha más országok is megváltoztatnák a szabályozást, különben diszkrimináció érné a magyar törvényt.

Orbán Viktor reméli, hogy a magyar elnökség hat hónapja alatt megszületik az a kiegészítés a lisszaboni szerződéshez, amelyről decemberben már megállapodás született. „Olyan fontos lépéseket is tervezünk, amelyek biztosítják, hogy ne legyen szükség hasonló válságintézkedésekre a jövőben” – írja. Szerinte csak egyszerűnek tűnik a kérdés, hol van az optimális egyensúly a hiány- és adósságcsökkentés, a foglalkoztatás- és növekedésösztönzés között. Valójában mindenki más választ ad erre. A miniszterelnök szerint a fő kérdés Európának is az, miként érhet el magas növekedést foglalkoztatásbővítéssel párhuzamosan. „Alacsony növekedési ütem elfogadhatatlan ugyanúgy, ahogy a foglalkoztatásnövelés nélkül bekövetkező gazdasági növekedés

A kormányfő kiemeli továbbá, hogy egységes romastratégiára van szükség, mert meggyőződése szerint a sikeres integráció komoly gazdasági hasznot hozhat az uniós országoknak. Orbán szerint a magyar EU-elnökség egyik kulcskérdése lesz Horvátország csatlakozása is. A miniszterelnök szerint Európa ugyan kihívásokkal néz szembe, de szerinte ezeket biztosan meg fogják tudni oldani, mert se Magyarország, se más európai ország nem lehet erős és sikeres egy erős és sikeres Európai Unió nélkül.

Orbán Viktor írásában külön kiemeli, mennyire büszke arra, hogy Magyarország 2010-ben teljesítette a 3,8%-os hiánycélt, ami – mint fogalmaz – jó alapot biztosít arra, hogy idén maximum 3 százalék legyen a költségvetés hiánya.

A kormányfő cikkében emlékeztetett arra, hogy tavaly milyen egyensúlyjavító intézkedéseket tettek, de még ezek sem voltak elégségesek, kormánya ezért hajtott végre adóreformot, vezetett be válságadókat és alakította át a nyugdíjrendszert. A miniszterelnök cikkében egyébként megismételte, hogy az új magyar alkotmány szigorú szabályokat fog tartalmazni a közkiadásokra és a pénzügyi fegyelemre.

AJÁNLOTT LINK:

Tényleg teljesült a 2010-es hiánycél (Hír24)
Billentyűzetet ragadott Orbán Viktor! – “Fontos lépéseket tervezünk” (Portfolio.hu)
Hungary’s critics are too quick to judge (Financial Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik