Gazdaság

Orbán Viktor ma kicsomagolhatja reformjait

A kormányfő napirend előtti felszólalására várnak a nemzetközi piacok is.

Orbán Viktor ma a parlamentben várhatóan meghirdeti azt a gazdasági programot, amellyel – ígérete szerint – a kormány végrehajtja a költségvetés hosszú távú átalakítását. A tervezett reformokról részleteket nem tudni, csak az irányok ismertek.

A változások a nyugdíjrendszert, a szociális segélyezést, a gyógyszertámogatásokat, a közösségi közlekedést, illetve az önkormányzati törvényt érintik. Az új csomagnak, mely megváltoztatja az ország életét, 2012. január elsején életbe kell lépnie – mondta korábban a Fidesz frakcióvezetője.

A Világgazdaság szerint akár a reformcsomag „előszelének” is betudható az a 240 milliárd forintos zárolási kötelezettség, amelyet a minap jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, és amelyről pénteken meg is jelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

A lap szerint annál is inkább a kormányfő által a várakozások szerint ma részletezendő takarékossági csomag részének tűnik mindez, mert érinti többek között a munkanélküliségi támogatásokat folyósító Munkaerő-piaci Alapot, valamint a fogyasztói árkiegészítéseket (vagyis a fűtési és közlekedési támogatásokat) is. Előbbinél 16 milliárd, utóbbinál 10 milliárd forint tartalékolását írja elő a rendelet.

Mint ismert, a forint ismét erősödik, mert a piacok bíznak abban, hogy a magyar kormány valóban elkötelezett a reformok mellett, és hamarosan megismerhetik a költségvetési kiadásokat csökkentő, a nagy elosztórendszereket érintő terveit. Elemzők korábban arra figyelmeztettek, hogy komoly ára lenne a csalódásuknak.

AJÁNLOTT LINK:

Az Orbán-csomag előszele lenne a költségvetési zárolás? (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik