Belföld

Hamburgeradó a kormány reformétlapján

Az Index szerint az egészséges táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó sújtaná.

Egy-két hetes csúszással készülhet el a kormány reformcsomagja – írja az Index. A jövő heti kormányülésre elkészül valamilyen állapotban egy anyag, de a dolgok mai állása szerint lehet, hogy a kabinet ebben a hónapban még nem hagyja jóvá a részleteiben kidolgozott csomagot.

A csúszás oka, hogy a kiadások csökkentését célzó lépések összeszedésével, kidolgozásával nem áll jól az apparátus. Az Index informátora szerint a bevételi és kiadási oldal eddig hangoztatott egyharmad-kétharmad aránya kissé eltolódhat a bevétel felé.

Ugyanakkor nem változtak sem az irányszámok, sem a megtakarítás célterületei. Néhány szűrőn már túljutottak a felvetődött ötletek. Egyre biztosabb, hogy már idén elkezdik a 400 ezer öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjas felülvizsgálatát.

A tömegközlekedésnél egy külön csomagot vetnének be a remélt sok tízmilliárdos spórolás reményében. A tarifakedvezményeket megrostálhatják (például megszüntethetik a 65 év felettiek ingyenes utazását), a MÁV beszerzéseit olcsóbbá tennék.

A bevételi oldalon az uniós szinten harmonizált adóhoz igazított bankadóból a mostani összeg fele, évi 60 milliárd forint körüli bevétel jöhet. A tervezett zöldadókon belül a leghangsúlyosabb elem a 2013 elején debütáló elektronikus útdíj lenne.

Most azzal kalkulálnak, hogy a hazai és külföldi teherautókra kivetendő díjból akár évi százmilliárd forint bevételre is szert tehetne az állam. Az önkormányzatok a dugódíjból (csak a legnagyobb városok érintettek természetesen) és a megemelt gépjárműadóból gyűjthetnének forrásokat.

A fix összegű egészségügyi hozzájárulást nem az eho formájában hoznák vissza. A tervek szerint bevezetnek egy alsó korlátot a munkáltatót terhelő, jelenleg a bruttó bér 3 százalékát kitevő egészségbiztosítási járulékra.

Az apparátus fontolgatja a hamburgeradó kivetését. Az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó sújtaná. A bevételt az egészségkassza kapná. A terhet színezett italokra (kólára), kávéra, édességre, egyes gyorséttermi ételekre vethetnék ki.

A cikkre reagálva a nemzetgazdasági tárca az MTI-vel tudatta: a kormány tartja magát a reformprogram menetrendjéhez. A minisztérium sajtóosztálya közölte: a kabinet jövő szerdán tárgyalja első olvasatban a Növekedési és Stabilitási Programot. Az Index többi információjára a tárca nem reagált.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap – szóvivője tájékoztatása szerint – a Fidesz-KDNP siófoki kihelyezett frakcióülésén azt mondta: az átszervezésre vonatkozó kormányzati javaslatokat tíz napon belül a frakció rendelkezésére bocsátják.

AJÁNLOTT LINK:

Hamburgeradó, e-útdíj, minimum tb-hozzájárulás (index)
Zsíradóval az elhízás ellen (hír24)
Íme a Matolcsy-féle reformétlap (hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik