IMF
Gazdaság

Elsőként törleszthetjük az IMF-kölcsönt

Az új kormányciklus kezdete óta nem kellett az IMF és az EU hitelkeretéhez hozzányúlni.

Az IMF-adósságtól Magyarország és Lettország szabadulhat meg a leggyorsabban, Ukrajna és Románia pedig a legnehezebben – írja a Magyar Nemzet a Corvinus Egyetem világgazdasági tanszékének legfrissebb tanulmánya alapján.

A lap emlékeztet rá, hogy a válság előtti években Magyarország teljesítménye jelentette a negatív csúcsot, nekünk ítélték a legnagyobb hitelkeretet, mégis hazánk lehet a legelső az adósságot visszafizető államok között.

A régió IMF-hitelre szorult országainak sorsát végigkövetve a Corvinus Egyetem világgazdasági tanszékének összefoglalója szerint a régióban vegyes képet mutat a valutaalap segítségének hatása. A legbiztosabban hazánk és Lettország fizeti vissza a nemzetközi kölcsönöket, a legnagyobb bajban pedig továbbra is az ukránok vannak.

Magyarországon az új kormányciklus kezdete óta nem kellett az IMF és az unió hitelkeretéhez hozzányúlni, amelyből az előző kormányok 12,8 milliárd eurót hívtak le. A hitelt a lejáró államadósság megújítására, a jegybank devizatartalékainak növelésére, valamint a bankszektor megerősítésére fordították.

AJÁNLOTT LINK:

IMF-hitel: nagyon gyorsan kell törlesztenünk (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik