Gazdaság

Az EU aggódik a magyar nyugdíjrendszer miatt

Andor László szerint Brüsszel kétségesnek tartja a hosszú távú fenntarthatóságot.

Továbbra is vannak aggodalmai az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszer átalakításáról decemberben megszavazott magyar törvénnyel kapcsolatban. Ez derül ki abból a válaszból, amelyet Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos adott Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő írásbeli kérdésére.

A szocialista képviselő arról érdeklődött, hogy a bizottság értékelése szerint a “nyugdíjrendszerbeli változtatások hosszú távon megnyugtató és kielégítő megoldást jelentenek-e a növekvő számú nyugdíjas megfelelő nyugellátásának biztosítására”. Andor László erre azt válaszolta, hogy a nyugdíjrendszerek témája az uniós szabályok értelmében nemzeti hatáskörbe tartozik.

Hozzátette, hogy a bizottságnak ezzel együtt bizonyos szempontokból aggodalmai vannak a megszavazott intézkedésekkel kapcsolatban. Az egyik ilyen a hosszú távú fenntarthatóság. Rövid távon az új intézkedések javítják a költségvetési egyensúlyt, és csökkentik belső államadósság szintjét, ugyanakkor nehezebbé tehetik a megfelelő nyugdíjak nyújtását a jövőben.

Másfelől a nyugdíjrendszer gyors megváltoztatása árthat a jóléti rendszerbe vetett bizalomnak, és a hozzájárulások megkerülésének újjáéledéséhez vezethet. Nehezíthetik a változtatások a helyi pénzügyi piacok fejlődését is – vélekedett az uniós biztos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik