Gazdaság

Lázár csodálkozik a módosítója miatti riadalmon

Szerinte meg kell végre magyarázni az embereknek, miért drágább Magyarországon az áram ára, mint az Európai Unióban.

Csodálkozom, hogy nagy a riadalom – reagált a fideszes Lázár János az energetikai tárgyú törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványa körüli vitára. A Fidesz frakcióvezetője közölte: a Fidesz-KDNP siófoki frakcióülésén az energiaügyekkel kapcsolatos jogalkotás is szóba kerül majd, ahol – mint mondta – lesz alkalma kifejteni a képviselőtársai számára, miért tartja fontosnak, hogy “egy igazságtalan rendszer helyett végre szülessen egy igazságos áramvásárlási és -támogatási rendszer Magyarországon”. Meg kell végre magyarázni az embereknek, miért drágább Magyarországon az áram ára, mint az Európai Unióban – hangsúlyozta.

A Fidesz frakcióvezetője számít azoknak a pártoknak a támogatására az ügyben, amelyek számára az erdő érték, ugyanis Magyarországon – mint mondta – a kát-rendszer eredményeképpen horribilis mennyiségű erdőt pusztítanak ki évente nem gazdasági céllal, nem a lakosság közvetlen ipari tevékenységére, hanem csak azért, hogy ezeket az erdőket elégessék, mert a biomassza elégetése kapcsán felszabadult és megtermelt áramot a magyar állam “kellő áron és drágán veszi meg”. (A kötelező áramátvételi rendszerben (kát) a megújuló energia mellett támogatják a távhővel kapcsoltan termelt áram árát azzal, hogy a piaci árnál lényegesen magasabb áron veszik át a villamosenergia-rendszerbe. A támogatást végső soron az áramfelhasználók az áram árában fizetik meg.)

“Csupán annyit terjesztettem be, és csodálkozom, hogy ezen nagy a riadalom, hogy ugyanaz legyen, mint más nyugat-európai országokban: az erdőgazdaságokban a fahulladéknak meghatározott mennyiségét és minőségét lehessen csak biomassza előállítására felhasználni, és a fának az iparilag, gazdaságilag hasznosítható részét pedig lehessen ipari és gazdasági célra felhasználni” – fejtette ki.

Lázár János január második felében nyújtotta be a kabinet által előterjesztett, egyes energetikai tárgyú törvénymódosításokhoz a módosító indítványát, amellyel a biomasszából termelt villamos energiára is kiterjesztené a kötelező átvétel rendszerét. Azt is el szeretné érni, hogy az erőművek által felhasznált faanyag, illetve a fakitermeléskor keletkező hasznosítatlan hulladék racionális és hatékony módon szolgáljon energetikai célokat.

Néhány nappal később Bencsik János energiaügyi államtitkár a Facebook közösségi portálon azt írta: “vannak helyzetek, amiket nehezen látok át, így megérteni sincs módomban. Így vagyok Lázár János módosító indítványával is, amely felülírni szándékozik azt a kompromisszumos megoldást, amelyet az elmúlt év végén hoztunk tető alá az érintett önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel. Ezzel tudtuk megakadályozni, hogy 40 százalékos távhődíjemelésre kerüljön sor számos nagyvárosban. Lázár János javaslata mind szakmailag, mind politikailag vállalhatatlan”.

A módosító javaslatot kritikával illette többek között a Magyar Megújuló Energia Szövetség; a fejlesztési tárca korábban azt jelezte, vizsgálja az indítványt; a Magyar Szélenergia Társaság szerint a már működő szélerőműveket gazdaságilag ellehetetlenítené, ha a kötelező átvételi árakat csökkentené a parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik