Belföld

Viszik nyugdíjhozamukat a visszatérők

Már csak órák maradtak, de maradt még bőven dilemma nyugdíjügyben.

Ma van az utolsó napjuk a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, hogy nyilatkozzanak a maradásról. Este hatig lesznek nyitva az ügyfélszolgálatok. Azt ígérik, aki addig sorszámot kap, az sorra kerül. Az MSZP azt javasolta a kormánynak, hogy egy hónappal hosszabbítsa meg a határidőt, mert a Medián minapi felmérése szerint százezrek lehetnek még, akik mégis maradnának a pénztáruknál.

Az Index pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami nyugdíjra szóló jogosultságot nem szerző magán-nyugdíjpénztári tagok nyugdíjasként egészségügyi ellátásra sem lesznek jogosultak. Nagy Anna kormányszóvivő közölte, ha kell, törvénymódosítás útján is, de biztosítják az ingyenes egészségügyi ellátást a magánkasszákban maradó majdani nyugdíjasoknak.

Joghézagok így is vannak – figyelmeztet a Világgazdaság. Nem tudni, mi lesz azokkal, akik nyilatkoznak a maradásról, de pénztáruk megszűnik és visszakerülnek az állami rendszerbe. Ők több szolgálati időt már nem szereznek, magánnyugdíj-megtakarításuk sem marad, sem állami, sem magánnyugdíjra nem jogosultak, hiába fizetik a munkavállalói és munkáltatói járulékterheket.

Még mindig nem dőlt el véglegesen az sem, miként számolják el az államháztartásban a magánpénztáraktól a büdzsébe áramló vagyont. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat még tárgyal ez ügyben a magyar féllel – mondta el a lapnak Bedekovics István, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője.

A Pénzcentrum.hu saját olvasói között azt vizsgálta, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mit kezdenek a magánnyugdíjpénztári megtakarításuk inflációt meghaladó reálhozamával. A nem reprezentatív minta azt mutatta, hogy 82 százalékuk egy összegben felveszi a reálhozamot.

Mindössze 14 százalék szavazott arra, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára utaltatja a felvehető összeget (és él az adókedvezménnyel), a fennmaradó 4 százalék amolyan minden-mindegy alapon úgy nyilatkozott, hogy tőle akár a reálhozam is mehet az államnak.

A hétvégi pihenő után utoljára a mai napon van lehetőségük a pénztártagoknak dönteni. A csütörtökön és pénteken történtek után valószínűleg ma is komoly rohamra számíthatnak az ügyfélszolgálatok. A múlt heti ütemet feltételezve a számláló minden bizonnyal 70 ezer felett áll majd meg – írja a Pénzcentrum.hu.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nyugdíjhozam: készpénzre vágynak a visszalépők (Pénzcentrum.hu)
Végső pénztári futam (Világgazdaság)
Még nem tudni, hogyan számolnak el a nyugdíjpénzekkel (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik