Gazdaság

Az IMF bátor, gyors reformokat sürget

Magyarország versenyt fut az idővel. 2013-ra számos átmeneti intézkedés hatása kifut.

A Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője az MR1-Kosuth Rádiónak a kormány tervezett reformcsomagjáról azt mondta, a szándék alapján úgy látja, az intézkedések szerkezeti jellegűek és hosszú távúak lesznek, ami nagyon üdvözlendő, egybeesik az IMF javaslataival.

Iryna Ivaschenko szerint úgy kell átalakítani a szociális támogatások rendszerét, hogy fenntartható legyen. A kiadás csökkenjen, de maradjon annyi pénz, hogy a legkiszolgáltatottabbakat megóvja. Mint mondta, nagyon lényeges, hogy a kormány bátran és gyorsan lépjen.

„Ha 2013-ig semmi sem történik, számos átmeneti intézkedés hatása kifut, így a költségvetési hiány növekedni kezd, az államadósság szintje ugyancsak, ezt pedig nem engedheti meg magának Magyarország” – figyelmeztetett az IMF budapesti képviselője.

Szerinte a hosszú távú fenntarthatóságot gyengíti a nyugdíjrendszert érintő változtatás, amellyel a kormány hosszú távú elkötelezettséget, a jövő nyugdíjainak kifizetését vállalja. Az IMF hamarosan megjelenő új országjelentése megfogalmaz kétségeket a gazdasági kormányzás gyengítése miatt.

A valutaalap ide sorolja, a Költségvetési Tanács leépítését, a kormány és a jegybank közötti sajátos viszonyt. Iryna Ivaschenko úgy véli, “sok ország és hosszú évek tapasztalatai azt mutatják: ilyen, nagy tekintélyű és stabil intézmények jótékony hatással vannak a növekedésre, illetve ellenőrző, kiegyensúlyozó funkciói vannak.”

AJÁNLOTT LINK:

Üdvözli az IMF a tervezett szerkezeti reformokat (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik