Gazdaság

Matolcsy levelet írt Brüsszelbe – ezt se látta korrektor

A nemzetgazdasági miniszter szerint 70 százalék alá csökken az államadósság.

Levélben válaszolt Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos megkeresésére Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter a levélben jelezte, hogy Magyarország jelenleg széles körű strukturális reformprogramot hajt végre, egyúttal megerősítette: az új Növekedési és Stabilitási Program alapját olyan hosszú távú, főként a kiadási oldalt érintő intézkedések képezik, amelyek tartósan javítják a költségvetés egyenlegét – írja a kormány.hu.

„Olli Rehn Úrnak
Gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos
Európai Bizottság
1049 Brüsszel
Belgium
Budapest, 2011. február 1.

Tisztelt Biztos Úr,
Köszönöm 2011. január 14. napján kelt levelét, amelyben megosztja velünk értékelését Magyarország jelenlegi helyzetéről a túlzott hiány eljárásban.

Üdvözlöm a Bizottság következtetését, amely szerint 2011-ben az államháztartás hiánya kevesebb lehet 3%-nál, sőt, az egyenleg többletbe is fordulhat, amely így az eljárás megindítása óta első ízben megfelel a Szerződésben előírt referencia értéknek.

Amint azt már a korábbi, 2011. január 13. napján kelt levelemben jeleztem, Magyarország jelenleg széleskörű strukturális reformprogramot hajt végre. Az új Növekedési és Stabilitási Program alapját hosszú távú, főként a kiadási oldalt érintő intézkedések képezik, tartósan javítva a költségvetés egyenlegét. Ezen intézkedések eredménye már 2011-ben érezhető lesz, ugyanakkor a program teljes hatása 2012 és 2013 során bontakozik ki. Következésképpen konkrét, tartós intézkedések fogják biztosítani, hogy a konvergencia programban vállalt fiskális célszámok teljesülnek. Mindez a GDP-arányos államadósság jelentős csökkenését eredményezi, ami a következő években 70% alá fog süllyedni.

A 2010 második felében, és a 2011. év kezdete óta hozott fontos, a munkahelyteremtést támogató és a munka adóterhét csökkentő intézkedéseken túl az új program szerkezete biztosítani fogja, hogy a fiskális konszolidáció eredményei fenntarthatók lesznek hatékonyságát. Mindemellett a magyar gazdaságpolitika homlokterében továbbra is a foglalkoztatottság növelése és a versenyképesség javítása áll. E növekedésbarát intézkedések első eredményei már tükröződnek a legfrissebb foglalkoztatottsági adatokban, ami arra mutat, hogy célunk, 2014-ig 300.000 új munkahely teremtése, elérhető.

A strukturális intézkedések februárban kerülnek kihirdetésre, megerősítve a kormány elkötelezettségét a fenntartható államháztartás mellett. A fenti témákat örömmel megvitatnám Önnel az ECOFIN februári ülésének peremén.

Üdvözlettel,
Matolcsy György”

A szaktárca később tudatta, hogy “kizárólag fordítási hiba” történt, azt kijavították. Az eredeti levél angol nyelven jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik