Gazdaság

Íme a Matolcsy-féle reformétlap

Először a miniszter kóstol bele. 700–800 milliárddal javítanák a költségvetés egyenlegét 2013-ra.

Havi ezer forint körüli tb-hozzájárulás, dugódíj, zöldadók, lefelezve továbbélő bankadó – az Index szerint ezek képezhetik a gerincét bevételi oldalon a kormány reformcsomagjának. A kiadási oldalon kétszer annyi egyenlegjavulást kell elérni, mint a bevételin, de itt rosszabbul áll a munkával az apparátus. Adósságszabály és egyenlegszabály is jöhet.

Az Index által megismert, majd ismertetett reformétlap a napokban kerül a nemzetgazdasági miniszter elé. Ebben azok a javaslatok vannak, amelyek a tárcánál dolgozó tucatnyi szakemberből álló munkacsoport munkájából és a más minisztériumoknál születő tervek becsatornázásával álltak össze.

Matolcsy Györgynek két hete van, hogy a csomagból kidobálja a neki nem tetsző, a kormányzati irányvonalhoz nem illeszkedő elemeket. Bár az elmúlt napokban hat–nyolcszázmilliárd forintos csomagot vázoltak fel a minisztériumi illetékesek, az Index úgy tudja, lehet, hogy ennél is többel, hét–nyolcszázmilliárd forinttal szeretnék javítani a költségvetés egyenlegét 2013-ra.

A csomag részeként a kormány szabályt állítana fel az államadósságra és a költségvetési egyenlegre. Egy átmeneti időszak után az államadósság GDP-ben mért elfogadható arányát a hatvanszázalékos szintnél is lejjebb szeretnék meghatározni. Azt is kimondanák elvi szinten, hogy nem lehet többet költeni a bevételeknél.

A kabinet most mindent megtesz a nemzetközi szervezetekkel fennálló viszony harmonikusabbá tétele érdekében. „Matolcsy szinte bele van szerelmesedbe az OECD-be” – fogalmazott az Index egyik forrása magyarázatot adva arra, hogy a kormány miért vár javaslatokat a párizsi székhelyű szervezettől a reformcsomaghoz.

Az különösen érdekes, hogy a nyár közepén kiebrudalt IMF-fel is oldani igyekszik a miniszter a feszültebbé vált viszonyt. Úgy tudjuk, Matolcsy a napokban egyeztetésre hívta magához az IMF itteni képviselőjét. Ugyanebbe a sorba illeszkedik az is, hogy az Európai Unió illetékesét sem fogja derült égből villámcsapásként érni a reformcsomag hivatalos bejelentése.

AJÁNLOTT LINK:

Erről az étlapról áll össze a reformcsomag (Index)
Az EU konkrét reformokat vár a magyar kormánytól (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik