Gazdaság

250 milliárdot tartalékolna Matolcsy

Súlyos külső kockázatok megjelenése esetén így védené meg a büdzsét az európai pénzügyi rendszer hullámveréseitől.

Javaslatot tett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az idei költségvetésben a kormány hozzon létre stabilitási tartalékalapot.

Matolcsy brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a tartalékalapba helyezett összeg csak a kockázatok tényleges bekövetkezte esetén költhető el, egyébként az év végére újra felhasználható az államháztartási törvényben szereplő célokra.

Mint mondta, meglátása szerint az alapban jelentős összegnek kell lennie, ezért a bruttó hazai össztermék, a GDP egy százaléka körüli összeget, 250 milliárd forintot javasol félretenni. “Úgy látom, ez elegendő lesz arra, hogy Magyarország pénzügyeit biztonságba helyezze, de erre szükség van” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: biztosíték lehet az alap arra is, hogy az államháztartási hiány mértékét a GDP 3 százaléka alatt tartó költségvetési politika biztonsággal teljesíthető legyen.

Jelezte azt is, hogy az alap forrása az érvényes költségvetés: az összeg a jelenlegi büdzséfejezetekből származna, más forrásokban a kormány nem gondolkodik.

Elképzelhető, hogy a kormányfő döntése még pénteken megszületik a javaslatról – tette hozzá Matolcsy György. A minisztérium munkatársai készen állnak arra, hogy az esetleges döntést követően már a hét végén kidolgozzák a részletes javaslatot és azt akár hétfőn a kormány elé terjesszék.

A nemzetgazdasági miniszter szerint azt, hogy “vadonatúj nemzetközi pénzügyi helyzet állt elő”, jelzi Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök pénteki javaslata is egy euróövezeti versenyképességi paktum elfogadására. Ez is azt jelzi, hogy a 2011-es évet a legnagyobb előrelátással, óvatossággal kell kezelni – fogalmazott Matolcsy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik