Gazdaság

Jön a megtakarítási csomag

600-650 milliárd forintot takarítanak meg a költségvetés kiadásaiból 2013-ig. Indulhat az Audi gyárberuházása Győrben.

Új sikertörténet bontakozik ki, Magyarországé – mondta a kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Mint mondta, államtitkára pontosan fogalmazott a múlt héten arról, hogy 600-660 milliárd forintot akar megtakarítani a kormány. A nemzetgazdasági miniszter ezután már 600-650 milliárdról beszélt, ezt 2013-ig kell elérni. Később a folyosón újságíróknak azt mondta, hogy már idén néhány tízmilliárdot akar elérni a kormány, jövőre pedig a teljes összeg “felét, kevesebb, mint felét, döntés kérdése”. A csomagról február 16-án tárgyal először a kormány, 28-án véglegesíti azt.

Matolcsy eredetileg arról beszélt a tájékoztatón, hogy az Európai Unió jóváhagyta, hogy a győri Audi új üzemének felépítéséhez és megvásárlásához átminősítsék a Natura 2000 területen lévő földet. A német gyártó ide 930 millió euróból, évente 130 ezer darab kapacitású üzemet épít, amely 1800 új munkahelyet eredményez, közvetetten 15 ezer családnak ad megélhetést. A Mercedes kecskeméti gyárának majdani termelésével együtt évente 600-700 ezer autó készülhet Magyarországon, közel megduplázva a bruttó hazai termékből származó részesedést, több tízezer új munkahelyet teremtve.

A kormány nem tárgyalt a megindult löszfalú települések ügyéről – mondta Nagy Anna kormányszóvivő, hozzátéve: további 398 ház lehet érintett ebben. Döntöttek viszont arról, hogy átalakítják a zsidó szervezetekkel az egyeztetéseket: szélesebb körben, több témában, rugalmasabban folytatják. Az eddigi tárcaközi bizottság a gyakorlatban nem működött – mondta Nagy Anna.

Matolcsy György szerint az eddig 58 ezer maradó a magánnyugdíjpénztárakban lényegesen alacsonyabb az előrejelzéseknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik