Gazdaság

Eddigi legjobb évét zárta a paksi atomerőmű

Termelését 2,2 százalékkal, árbevételét 7,2 százalékkal növelte tavaly.

Baji Csaba, a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke, a tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója szerint tartósan, kiszámíthatóan, biztonságosan működik a paksi atomerőmű. Jól szolgálja nemcsak a társaság, hanem a társadalom érdekeit is.

A paksi atomerőmű markáns szerepet játszik a hazai villamosenergia-termelésben, részaránya tavaly 42,1 százalék volt. Hamvas István vezérigazgató szerint 2010 nemcsak a termelés, hanem a blokk rendelkezésre állása terén is kiemelkedő volt. Az atomerőmű átlagos kihasználtsága 90 százalékos volt, mivel a karbantartásra fordított napok száma csökkent.

A biztonság tekintetében szintén jó eredményekről számoltak be a paksi atomerőmű vezetői, nem történt olyan esemény, ami felkerült volna a nemzetközi eseményskálára és a munkabalesetek száma is csökkent.

Idén az üzemidő-hosszabbítás és a bővítés előkészítő feladatai várnak a paksi szakemberekre – emelte ki Hamvas István. Mint mondta, év végén kell benyújtani az Országos Atomenergia Hivatalhoz az engedélykérelmet megalapozó tanulmányt. Ez, mint mondta, várhatóan márciusra elkészül, benyújtása előtt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakemberei és amerikai szakértők is áttekintik.

Az üzemidő-hosszabbításra 2010-ig 8 milliárd forintot költöttek, 2017-ig újabb 18 milliárdot szánnak a szükséges fejlesztésekre. A paksi atomerőmű négy blokkját 1982 és ’87 között helyezték üzembe, az eredetileg tervezett üzemidő 2012-17 között jár le, de tervezik, hogy további húsz évig üzemben tartják a reaktorokat.

Baji Csaba kérdésre válaszolva elmondta, hogy az MVM határozott szándéka, hogy a kormányhatározattal összhangban hajtsa végre a bővítést. Mint mondta, információi szerint a kormányhatározat előkészítése folyik. A finanszírozásban részt venni kívánó cégek köre nagy, de még nincs döntés a finanszírozás módjáról, húzta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik