bkv
Gazdaság

Harminc használt buszt vesz a BKV

Harminc darab használt, klímával felszerelt, alacsonypadlós busz beszerzésére írt ki tárgyalásos közbeszerzési eljárást a BKV.

A közlekedési társaság szerint legfeljebb 11 éves, szóló buszokat vásárolnának, amelyek legalább Euro 2-es károsanyag-kibocsátásúak. A BKV-nak opciója van további 75 busz beszerzésére is, ezek legnagyobb futásteljesítménye 850 ezer kilométer lehet. A nyertes az lesz, aki a legalacsonyabb árat ajánlja.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy 1365 buszuk már elérte vagy meg is haladta a gyártáskor tervezett élettartamát. Ez a teljes buszpark 49 százalékát teszi ki, és ezekkel a buszokkal bonyolítja le a BKV a napi teljes utasforgalom 40 százalékát. A tervezett életkoron túlhaladott buszok jelentős hányada a 30 évvel ezelőtti műszaki színvonalat képviselő Ikarus 200-as buszcsaládból kerül ki.

Kitértek arra is, hogy a legjobb megoldás az új buszok beszerzése lenne, de erre a társaságnak jelenleg nincs anyagi fedezete.

A BKV legutóbb 2009-ben szerzett be használt buszokat, akkor 32 belga Van Hool alacsonypadlós, klímás, csuklós buszokat vásároltak. Ezek a BKV közlése szerint megbízhatóan üzemelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik