Gazdaság

Csaba László a szegények adójáról

A közgazdász szerint indokolt volt a kamatemelés.

Bizonytalan környezetben, növekvő inflációs várakozások, és olajárak mellett nem lehet másként az árstabilitást biztosítani, mint ahogyan azt a jegybank tette – mondta Csaba László a Magyar Televízió reggeli műsorában. Az infláció a szegények adója, óvatosan kell vele bánni – tette hozzá.

Márpedig az infláció magasabb szinten ragadt be, mint az a bizonyos 3 százalékos középtávú célkitűzés – emlékeztetett. A közgazdász szerint magasabb inflációval magasabb gazdasági növekedést nem lehet elérni, erre nincs példa a világon.

Csaba László azt mondta, csak rövid távra igaz, hogy a magasabb infláció több adóbevételt jelent. A következő évben mindenki utánaemel. “Ezt pedig a társadalom nagyobb része, akik bérből, illetve nyugdíjból élnek, azok biztosan megszívják” – közölte.

Szerinte nem kivételes az MNB-kormány ellentét. Hasonló “üzengetés” mindenhol van. A baj az, ha nagyon erős hangokat fogalmaznak meg, de önmagában véve az, hogy ellentétes célokat követnek, nem baj, mert így jön létre az egyensúly.

Jelenleg a 2008-as stagnáló év szintjét éri el a gazdaság, de a növekedés megindult. A szakember úgy vélte: mind a belső, mind a nemzetközi beruházások elindultak, ezeket kellene tovább erősíteni, és akkor az évtized második felére felzárkózhatnánk az Európai Unióhoz.

Amit eddig a kormány új csomagjából kiszivárogtattak, azok inkább költségvetési kiigazítások, nem tűnnek gazdaságélénkítésnek – mondta Csaba László, hozzátáve, hogy megítélése szerint a költségvetésben az ide-odatologatástól a gazdaság nem indul meg.

AJÁNLOTT LINK:

Csaba László: indokolt volt a kamatemelés (Híradó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik