Gazdaság

Drágább az élet, mint a kormány gondolja

Inflációs nyomást az elemzők többsége az élelmiszerárakban és az üzemanyagoknál érzékel.

A novemberi 4,2 százalék után decemberben a Napi Gazdaság elemzői konszenzusa szerint 4,4 százalék volt az év/év infláció, míg az éves pénzromlás 4,9 százalék. Idén az élelmiszerárak és az üzemanyagok okozhatnak problémát. Az éves drágulást 3,8 százalékra várják az elemzők, ami némileg meghaladja a 3,5 százalékos költségvetési prognózist.

Inflációs nyomást az elemzők többsége az élelmiszerárakban és az üzemanyagoknál érzékel. Az élelmiszerek árváltozásának megítélése eltérő: egyesek szerint az árnövekedés kezd lecsengeni, mások szerint még érhetik a fogyasztókat kellemetlen meglepetések. A jelenlegi belvizes helyzet sem a legjobb indítás a magyar mezőgazdaságnak.

Az elemzők szerint nem egyértelmű az infláció hosszú távú forgatókönyve: egyesek szerint 2011 végére a drágulás mértéke a háromszázalékos jegybanki cél közelébe süllyedhet (ehhez kell egy jó mezőgazdasági év is), más vélekedés szerint négy százalékon beragadhat a pénzromlás.

A KSH pénteken publikálja adatait. A szakemberek többsége nem osztja a jegybank belső inflációs nyomással kapcsolatos véleményét, amely szerint az adócsökkentések révén felpörgő fogyasztás inflációemelő hatással járhat.

AJÁNLOTT LINK:

Gyorsulva drágul az élet Magyarországon (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik