Gazdaság

Csaba: két évig nem lesznek reformok

A reformhoz pénz kellene, de politikailag lehetetlen a megszorítás vagy az adóemelés.

A következő két évben a kormánynak nem lesz lehetősége nagyívű reformintézkedésekre – mondta az InfoRádiónak Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár szerint nőtt ugyan a mozgástér, de ez még továbbra is csak kicsi és óvatos lépésekre ad lehetőséget.

Mint mondta: a nagy állami vállalatok és az önkormányzati rendszer radikális átalakításában a szakértők egyetértenek, de ez pénzbe kerül, és ahhoz, hogy közben javuljon az államháztartás egyensúlya, olyan durva megszorításokra vagy adóemelésekre lenne szükség, ami politikailag lehetetlen. Csaba László szerint a költségvetés bevételi és kiadási oldalán is szigor szükséges. Minél kisebb a hiány, annál kevesebbet kell finanszírozni, így reális lehet az az előrejelzés, amely szerint idén tetőzhet az adósság nemzeti termékhez viszonyított aránya – tette hozzá.

A Közép-Európai Egyetem professzora úgy vélekedett, nincs szükség feltétlenül egy új készenléti hitelmegállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal. Ettől függetlenül tárgyalni kell az IMF-fel, hiszen részvényes az ország a szervezetben – emelte ki.

Csaba László szerint bizalomerősítő hatása lesz, ha a kormány vállalja, hogy az idei 3,8 százalék után jövőre 2,8 százalék, majd még kisebb lesz a hiány. Ez az euró bevezetésével komform költségvetési pálya, és szigorúbb annál, mint amit a Valutaalap elvárna – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik