Gazdaság

1100 milliárdra lehet pályázni márciusig

Márciusig 1100 milliárd forint összegű európai uniós pályázatot hirdet meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Új Széchenyi Terv keretében.

Az év további részében 900 milliárd összegű pályázatot hirdetnek meg – mondta Fellegi Tamás, a tárca vezetője a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csütörtöki budapesti rendezvényén. Kifejtette: az első ütemben, márciusig 93 pályázatot hirdetetnek meg.

Elmondta azt is, hogy a pályázati rendszer egyszerűbb és átláthatóbb lesz. Lerövidül a pályázatok bírálati ideje, egyszerűsödik a hiánypótlás, s a pályázat egyfordulós lesz – tette hozzá.

Fellegi Tamás közölte, kiemelt fejlesztési terület a közlekedés, ahol 563 milliárd forint összegű forrás áll rendelkezésre. Ennek döntő része a kötött pályás közlekedés korszerűsítését szolgálja. A vállalkozásfejlesztésre fordítható pályázati összeg 173 milliárd forint.

Jelezte, hogy a pályázatok a kis- és középvállalkozásokra is koncentrálnak, és ehhez egyszerűbben elérhető hatékony pénzügyi eszközöket is társítanak, köztük mikrohiteleket, a Magyar Fejlesztési Bank megújult hitelkonstrukcióit, és a Széchenyi Kártya kibővített programjában lévő forgóeszköz-, beruházási és önerőhiteleket.

A miniszter beszélt arról is, hogy nemzeti programok is indulnak az ÚSZT-ben a közös nemzeti célok megvalósítására. Példaként említette a közlekedési programokat, köztük a komáromi híd építését, a közösségi közlekedés átalakításához szükséges városokon belüli autóbusz és vasúti közös pályaudvarokat, a GSM-R távközlési technológiára épülő rendszer vasúti telepítését.

A rendezvényt követően a fejlesztési miniszter elmondta: a MÁV adósságának rendezését el kell indítani ebben a kormányzati ciklusban, annak befejezésére azonban 2014-ig nem lehet számítani. Kijelentette: olyan pénzügyi mechanizmust kell kialakítani, amely fenntartható finanszírozást jelent a közösségi közlekedés és ezen belül a MÁV részére, aminek része az adósságrendezés is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik