Gazdaság

Sokba kerül az elhízás Amerikának

A túlsúly és az elhízás évi 270 milliárd dollárba (56 307 milliárd forintba) kerül az amerikai gazdaságnak, a kanadainak pedig 30 milliárdba (6200 milliárd forintba).

Az Egyesült Államok és Kanada 300 milliárd dollárra rúgó összesített költsége e téren több összetevőből fakad: az orvosi kezelések költségeiből, amelyek 127 milliárd dollárt tesznek ki; az elhízásból fakadó teljes körű rokkantság miatti termelékenységcsökkenésből, amely 72 milliárd dollárra rúg; az aktív dolgozók rokkanttá válása miatti termelékenység-visszaesésből (34 milliárd dollár) és az elhízásból fakadó magas elhalálozási arány miatti termelékenységveszteségből (49 milliárd dollár) – idézte az amerikai statisztikai elemzők társaságának (SOA) hírlevelét a Yahoo! News honlapja.

Az elemzők azt is kiszámolták, hogy a 270 milliárdból 198 milliárd dollár az elhízottakra, 72 milliárd a túlsúlyosokra esik. A szakemberek az 1980 januárja és 2009 júniusa közötti adatokat elemezték e téren.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint túlsúlyos az az ember, akinek testtömegindexe (BMI) 25-29,9 közötti, elhízott pedig az, akinek mutatója 30 fölötti.

A fejlett államokat tömörítő OECD tavaly szeptemberi jelentése szerint egyre több országban ölt népbetegséghez hasonló mértéket az elhízás. A szervezet adatai kimutatták, hogy leginkább az Egyesült Államokban és Mexikóban lesújtó a helyzet. Ebben a két országban minden három emberből kettő túlsúlyos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik