Élet-Stílus

Egészségtelen étel mellé nincs játék

Az Egyesült Államokban először San Francisco tiltotta meg, hogy az éttermek játékokkal népszerűsítsék az egészségtelen ételeket a gyerekek körében.

A törvény december 1-jén lép majd életbe és ennek értelmében San Franciscóban innentől kezdve csak akkor ajándékozhatnak gyerekeknek az étel mellé játékokat, ha az a bizonyos étel kevesebb mint 600 kalóriát tartalmaz. Emellett a törvény előírja azt is, hogy az ételeknek gyümölcsben és zöldségben gazdagnak kell lennie, és nem adhatnak hozzá magas cukor- vagy zsírtartalmú üdítőket.

Eric Mar, a törvény egyik támogatója szerint komoly szükség van erre a szigorú intézkedésre, mint elmondta, azért, mert Amerika szerinte beteg. Az országban járványszerűen terjed az elhízás, és ez alól nem mentesülnek a gyermekek sem: a kicsik között is egyre többen túlsúlyosak, a szakértők szerint főleg a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt.

A törvény egyik legfőbb kritikusa a McDonald’s, ahol már hosszú évek óta ajándékot adnak a gyerekmenü mellé. Danya Proud, a vállalat vezetője hangot is adott annak, mennyire el vannak keseredve: szerinte a gyorsétteremlánc esetében a játék nem vásárlásra ösztönöz, hanem az étteremhez tartozó szórakozás és családi élmény része.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nincs többé ajándék játék, ha egészségtelen az étel (Szimpatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik