Gazdaság

12,5 milliárddal elszámolta magát a kormány

A cégek az adófeltöltéssel és az árbevétel túlbecslésével magyarázzák az elmaradást

Összesen 12,5 milliárd forinttal fizettek kevesebbet a különadóra kötelezett cégek tavaly, mint amennyire a kormány számított. Az elmaradásért részben a kormány okolható, a vállalatok ugyanis nem tettek mást, mint éltek a törvényben biztosított lehetőséggel – írja a Népszabadság.

Az összes, különadóval sújtott ágazatot megemlíti a nemzetgazdasági tárca minapi közleménye, amikor felsorolja, mennyivel maradt el a cégektől befolyt, a nettó árbevétel szerint számolt különadó a tervezettől.

Az energiaszektor volt a leginkább renitens: hatmilliárddal maradt adós és a hiány túlnyomó része a Panrusgázhoz köthető. Ez az eset a lap szerint azért izgalmas, mert a Magyarországra irányuló gáz eladója és vevője, az orosz Gazprom, illetve német E.ON közé ékelődő Panrusgáznak ugyanis állítólag nincs pénze kifizetni a forgalom arányában kivetett, mintegy ötmilliárd forintra rúgó adót.

A lap értesülései szerint a Panrusgázt fel is számolhatják. Arról, hogy ez milyen hatást kelt a magyar gázpiacon, egyelőre ellentmondásosak az információk. Egyesek szerint a Panrusgáz már január elseje óta nem ad gázt az E.ON-nak, míg mások ezt cáfolják.

Ha az előbbi változat igaz is, a Gazprom és az E.ON bizonyára talált megoldást a helyzet áthidalására, mivel a gázbehozatal megakadásáról nem érkeztek hírek. Az E.ON és a Gazprom olyan megoldásról tárgyal, amely a problémát jövőbeni válságadó-fizetési kötelezettség nélkül oldhatja meg – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik