Gazdaság

MNB: sokat spóroltak a magyar háztartások

A vártnál kevesebb jött be a bankadóból 2010-ben.

A nemzetgazdaság nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 1,5 százalékát érte el a 2010 harmadik negyedévével zárult egy évben. A jegybank közleménye szerint az államháztartás bruttó, konszolidált adóssága 2010 harmadik negyedévének végén a GDP 82,2 százalékát tette ki, 22 005 milliárd forintot.

A magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe visszalépők az elmúlt egy évben 98 milliárd forinttal, az éves GDP 0,36 százalékával javították az egyenleget, az átlépések túlnyomó részben 2009 utolsó és 2010 első negyedévében történtek.

A harmadik negyedévben a kormány 133 milliárd forintos finanszírozási igényét értékpapírok kibocsátásával, betétei csökkentésével fedezte, miközben jelentősen nőttek a nyújtott hitelei és egyéb követelései. A tb-alapok 33 milliárdos finanszírozási igényét az egyéb követelések csökkenése és a központi kormányzattal szembeni hiteltartozások növekedése fedezte.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2010 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,9 százalékát érte el, 1317 milliárd forintot. A harmadik negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP 3,4 százaléka, 236 milliárd forint volt.

2010 harmadik negyedévében a hitelintézeti értékpapírok, a befektetési jegyek és a nyugdíjpénztári követelések növelése volt jelentős, miközben számottevően csökkentek a forint- és devizabetétek. A kötelezettségek esetében a forinthitelek növekedése és a devizahitelek jelentősebb csökkenése volt jellemző, és jelentősen csökkentek az egyéb tartozások is.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2010 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 0,5 százaléka, 449 milliárd forint volt. A harmadik negyedéves finanszírozási igény a negyedéves GDP 1,3 százalékát érte el, 87 milliárd forintot.

A külföld nettó finanszírozási igénye (a nemzetgazdaság finanszírozási képessége) 2010 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 1,5 százalékát tette ki, 405 milliárd forintot. A harmadik negyedévben a külföld finanszírozási igénye a negyedéves GDP 0,1 százaléka, 7 milliárd forint volt.

A társasági nyereségadóból várható 2010-es bevételek a Költségvetési Tanács legújabb előrejelzése alapján csökkentek a korábbi adatokhoz képest, így az államháztartás finanszírozási igénye visszamenőlegesen, 2010 első és második negyedévében is növekedett mintegy 20-20 milliárd forinttal – közölte az MNB. A pénzügyi szervezetek különadójából 2010 harmadik negyedévében a pénzügyi számlákban 91 milliárd forintot, a szeptember végéig esedékes összeget számoltak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik