Gazdaság

Csaba László: Brüsszel elmeszelhet bennünket

A közgazdász szerint el kellene gondolkodni a multik brüsszeli levelén.

Csaba László szerint nem kell attól tartani, hogy az euróövezet szétesne, de az sem igaz, hogy visszatértünk volna a kétezres évek elején tapasztalt növekedéshez. A közgazdász a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta, a bizonytalanság világjelenség, aminek az oka, hogy számtalan kormány ész nélkül költekezett, és nem volt, aki finanszírozza.

Csaba László azt várja, hogy berázódjon az új típusú gazdaságpolitika. Jelenleg szerinte nagy a feszültség, ami oldódna, ha nagyobb lenne a bizalom, a kiszámíthatóság. A sértett reakciók semmiképpen nem jók, javítani kell a kommunikáción – mondta a közgazdász annak kapcsán, hogy a Magyarországot ért leminősítéseket követően a kormányzat bírálta a hitelminősítőket.

Arra a felvetésre, mit szól ahhoz, hogy számos multicég az Európai Bizottsághoz fordult a különadók miatt, és szankciókat követelt Magyarország ellen, Csaba László azt válaszolta: tévedés, hogy az egyenlő elbánás jogelvét illetően az európai intézményeknek nincs jogkörük. A magánszféra mindig kormánypárti – tette hozzá a szakember.

Szerinte a multik lépése egy jel, azon el kellene gondolkodni. Mint mondta meg lehetne oldani a helyzetet azzal, ha a kormány tárgyalna a különadók kivezetéséről. A kabinet választhatja a konfrontációt is, csakhogy Brüsszel könnyen elmeszelhet bennünket – tette hozzá Csaba László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik