Gazdaság

Csúcson az amerikai kisbefektetők optimizmusa

Hat éve nem látott szintre ugrott a részvénypiaci emelkedést váró amerikai kisbefektetők aránya, ez pedig jelentősen meggátolhatja a további áremelkedést a tőzsdéken - írta a Napi Gazdaság.

A lap hétfői számában kifejtik, a mintegy 150 ezer tagot számláló amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII felmérésében részt vevő befektetők 63 százaléka bízik a további növekedésben, 16 százalékuk az esésben (a bikák aránya egy hét alatt 13 százalékot ugrott, míg a medvéké 11 százalékot esett), azaz a kettő közti különbözet 47 százalékpontra nőtt, ami igencsak szélsőséges érték. (A tőzsdei terminológiában a bika az emelkedést, míg a medve a részvények esését jelképezi.)

Utoljára, 2004 november 18-án állt ilyen alacsony szinten a medvék tábora, akkor egy évig csak oldalazni tudott a részvénypiac.

Ugyanakkor a független tőkepiaci hírlevélírók véleményét összegző Investor Intelligence felmérésben a bikák súlya még nem emelkedett az elemzők szerint “aggasztó” szintre. A november végi 55,4 százalékról 58,8 százalékra szökött fel az optimisták aránya, míg a pesszimistáké 20,6 százalékra csökkent.

Ez még nem minősül agresszív eladási jelzésnek, ahhoz ugyanis a medvék arányának 20 százalék alá kellene csökkennie, azonban már kellőképpen megközelítette azt a szintet, ahol érdemes lehet megfontolni a kiszállást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik