Tech

Egyre népszerűbb az online tőzsdézés

A Budapesti Értéktőzsdén kötött ügyletek 40%-át internetalapú brókercégeken keresztül végzi a lakosság.

Bár ez az arány még elmarad a tengerentúli statisztikáktól – az amerikai piacokon ezt az arányt már az ezredfordulón elérték -, a KBC Equitas szerint az online brókerek egyik nagy előnye, a kisebb jutalék arra ösztönözheti a lakosságot, hogy a jövőben ilyen formában forgassa megtakarításait. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a háztartások körében javult az online kereskedési platformok elfogadottsága az elmúlt két évben, hiszen 2008 januárjában az internetalapú brókercégeken keresztül kötött üzletek aránya csupán 18-19 százalék körül alakult.

Elsősorban a költségérzékenység lehet az online brókerek előretörésének oka, mivel ügyletenként átlag 0,2 százalék körüli díjjal dolgozik, míg a személyes bróker díja elérheti akár az 1-1,2 százalékot. Online kereskedés esetében így kisebb árfolyammozgások is elegendőek a nyereséghez.

A személyes bróker előnye az internet elterjedése előtt abban rejlett, hogy az átlagembernél előbb értesült a világ történéseiről, a piacokat befolyásoló folyamatokról. Ez az előny azonban az internet terjedésével már csaknem teljesen elenyészett. Ezért a brókereket elsősorban a több tízmillió forintot forgató ügyfelek keresik. A tapasztalatok szerint ugyanis számukra még ma is fontos ez a személyes, már-már privátbankár jellegű szolgáltatás.

Az internetes brókercégek az ügyfeleknek szóló mondandót is az interneten adják tovább: hírleveleket, piaci elemzéseket, előrejelzéseket készítenek naponta. Az átlagos háztartás tőzsdei tájékozottsága azonban nem éri el egy profi befektetőét, ezért inkább támogatásról, mint konkrét tanácsokról van szó.

Mivel a megtakarítókra jellemző tipikus befektetési méret havi néhány tízezer forint, az internet adta előnyök, így elsősorban az alacsonyabb költségek, egyre inkább előtérbe kerülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik