Gazdaság

Adózás: bizonytalanok a brókercégek

A brókercégek januárban alighanem állásfoglalást kérnek majd az adóhatóságtól a kötvényen vagy kincstárjegyen elért nyereség adózásával kapcsolatban.

A brókercégek bizonytalanok abban, hogy egy lejáratig megtartott kötvényen vagy diszkontkincstárjegyen elért nyereség kamat-e vagy árfolyamnyereség – értesült a Napi Gazdaság. A kérdés eldöntése azért fontos, mert csak így dönthető el, mely kötvényügyletek után levont kamatadóval lehet veszteséget szembeállítani.

A lap felidézi: egy éve van érvényben az a törvény, amelynek értelmében az idén bizonyos, a kamatadó hatálya alá tartozó ügyletek adója csökkenthető a szabályozott tőkepiaci ügyleteken keletkezett árfolyamveszteség húsz százalékával.

Ide tartoznak az olyan kötvény-, diszkontkincstárjegy-ügyletek, illetve tőzsdén kívüli befektetési jegyekre vonatkozó tranzakciók, amelyeken árfolyamnyereség keletkezett és a kifizető ez után kamatadót vont le. Továbbra is külön kategória maradt viszont a kamatjövedelem, az ez után levont kamatadó nem igényelhető vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik