Gazdaság

PwC: reformértékűek a kormány adóintézkedései

A kormány jelentős, több területet érintő adóintézkedéseinek legfőbb célja az ország versenyképességének javítása, valamint a családok és a fogyasztás támogatása.

Lőcsei Tamás, a PwC cégtársa a kormány adótervéről úgy vélekedett, hogy reformértékű intézkedésekről van szó. A különadók bevezetése az adószakértő szerint a kiszámíthatóság és a tőkebeáramlás szempontjából nem túl pozitív, de várakozásai szerint egyszeri intézkedésről van szó.

Az adócsomag zászlajára tűzte a gazdaság fehérítését is, de senki ne gondolja, hogy egy csapásra megszünteti a kreatív könyvelést vagy a minimálbéresek arányát – tette hozzá Lőcsei Tamás.

Hangsúlyozta: a költségvetés kiadási oldalát csökkentő strukturális lépésekre most nem volt idő, ám ezekre mindenképpen szükség van.

Az MTI azon kérdésére, nem lett volna-e célszerűbb az szja csökkentése helyett a versenyképesség növelése érdekében az élőmunka terheit mérsékelni, csökkentve a járulékokat, Lőcsei Tamás azt mondta: a 16 százalékos szja és a 10 százalékos társasági adó mellett fontos lépés volna a járulék csökkentése is; ahhoz, hogy az adóreform teljes legyen, napirenden kell tartani a járulékplafon munkáltatókra való kiterjesztését, amire most nem volt költségvetési fedezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik