Gazdaság

A Moltól venne szibériai olajmezőt az INA

Az INA 50 millió dollárért (10 milliárd forint) mintegy 49 százalékos részesedést vásárol a Mol szibériai olajmezőjében - értesült a Poslovni Dnevnik című zágrábi gazdasági napilap.

A lap úgy tudja, hogy a magyar cég sürgeti a tranzakciót, hogy mielőbb nyélbe üssék. A Mol Wstern Siberia nevű vállalat 2007 óta teljesen a magyar cég tulajdonában van. Előtte a Jukosz orosz vállalattal közösen alapította, hogy kiaknázzanak egy kisebb szibériai olajmezőt.

Az újság szerint az olajmezőn még mintegy 6 millió hordó olajat lehet kitermelni. A kutatások szerint azonban további 26 milliót rejthet a föld. Az INA szakemberei, akik megvizsgálták a lelőhelyet úgy vélik, hogy még ennél is nagyobb tartalékok vannak a szibériai mezőben, így szerintük kifizetődő üzletről van szó. Jelenleg napi 550-600 hordó olajat termelnek ki.

Az eladásról szóló híreket hivatalosan sem az INA, sem pedig a Mol nem kommentálta. A lap szerint egyébként az sem egyértelmű, hogy a magyar vállalat miért akarja eladni csaknem a vállalat felét, hiszen jövedelmező üzletről van szó. A kiszivárgott hírek szerint egyébként csak az INA tárgyal a Mol-lal a tranzakcióról.

Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy kérdéses: a horvát cég mennyire képes részt venni az üzletben, hiszen anyagi nehézségekkel küzd. A magyar vállalat az üggyel kapcsolatban annyit közölt az üzleti lappal, hogy az INA a Mol Csoport része, így az “INA bármilyen destabilizációja értelmetlen lenne.”

Az INA vezetésénél informálisan azt mondták: azért is szükséges új olajmezők kiaknázása a cégnek, mert fogytán vannak a tartalékai. A zágrábi cég szerint a készülő tranzakciónak nincs köze ahhoz, hogy a Mol 50 százaléknál is nagyobb részesedést vásároljon az Ina-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik