Gazdaság

Oda a Mol többsége a horvát olajcégben?

Az elmúlt napok felvásárlásai nyomán a horvát kormány és a horvát nyugdíjalapok részesedése valószínűleg már meghaladta a Mol eddigi részvényhányadát.

A SEEbiz.eu horvát üzleti portál elemzése szerint az elmúlt három napban a horvát nyugdíjalapok megmutatták, hogy komolyan kell venni a kisebbségi tulajdonosokat. Mindenféle összeesküvés-elméletet félretéve ezt az bizonyítja, hogy minden bizonnyal sikerült “megdönteni” a Mol eddigi többségi tulajdonrészét.

Kedd óta – amióta ismét folyik kereskedés az INA részvényeivel a zágrábi tőzsdén – 527 millió kuna (1 kuna 37,25 forint) értékben 186 347 részvény cserélt gazdát. Ezzel a horvát kormány és a nyugdíjalapok – feltételezve, hogy minden újonnan elkelt értékpapír az ő birtokukba került – 47,198 százalékos részesedést birtokolnak, szemben a Mol 47,155 százalékával.

A Mol kedden tette közzé nyilvános vételi ajánlatát az INA részvényeire, amelyekért 2800 kunát, december 2-i záróáránál 60 százalékkal magasabb összeget kínál. A kedden újraindult és minden korábbi forgalmi rekordot megdöntő kereskedés során csütörtök estig 2830 kunás árfolyamra ugrott fel és stabilizálódott az INA-papírok ára.

A horvát nyugdíjalapok egyesülete csütörtökön elismerte a piaci pletykákat, miszerint valóban tagjaik vásárolják az értékpapírokat, mert azt jó befektetésnek tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik