Gazdaság

A parlament dönthet a monetáris tanács külső tagjairól

Eddig paritásos alapon jelölte őket az MNB elnöke, illetve a miniszterelnök.

A kormány módosítani kívánja a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt, a monetáris tanács négy külső tagjáról a parlament gazdasági bizottságának ajánlása alapján a plenáris ülés feles többséggel fog dönteni – jelentette be a kormány szerdai döntését Nagy Anna kormányszóvivő. A kormány tájékoztatta a döntésről az Európai Központi Bankot, amely nem emelt formális kifogást – közölte.

Kérdésre válaszolva Nagy Anna elmondta, hogy Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke meghívottként részt vett a kormányülésen és elmondta véleményét.

A monetáris tanácsnak hét tagja van, az MNB elnöke és a két alelnök, valamint a tanács négy külső tagja, akiket eddig paritásos alapon jelölt az MNB elnöke, illetve a miniszterelnök.

A Fitch csütörtöki londoni bejelentését, miszerint a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolása egy fokozattal a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, “BBB mínusz” szintre romlik az eddigi “BBB”-ről, továbbá a hosszú lejárati idejű állami forintadósság osztályzata szintén egy fokozattal, “BBB plusz”-ról “BBB”-re romlik, a kormányszóvivő azzal magyarázta, hogy a Fitch valószínűleg még nem vette figyelembe a jövő évre megszavazott, GDP-arányosan három százalék alatti államháztartási hiányt.

A kormány rendeletet alkotott a közszféra január elsejétől érvényes bérkompenzációjáról, amelyet a személyi adórendszerben bekövetkezett változások indokolnak – ismertette a kormányszóvivő. Nagy Anna hangsúlyozta, hogy a közszféra dolgozói, azaz a kormányzati szféra alkalmazottai, a köztisztviselők és közalkalmazottak nettó jövedelme nem lehet kevesebb 2011-ben, mint az idén.

A kormányszóvivő beszámolt a Széchenyi-kártyával kapcsolatos kormánydöntésről is, amelynek értelmében január 1-jétől a mikro-, illetve a kisvállalkozások Széchenyi önerő hitelt és Széchenyi támogatást megelőző hitelt vehetnek igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik