Belföld

Simor részt vett a kormányülésen

A jegybanktörvény módosításával összefüggő tárgyalás részleteiről várhatóan holnap számolnak be.

Részt vett a kabinet ülésén szerda délelőtt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke – tájékoztatta Nagy Anna kormányszóvivő az MTI-t.

Simor András hétfőn azt mondta, utoljára 2009 januárjában találkozott Orbán Viktorral. A miniszterelnök kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában erre úgy reagált: miután a kívánatos gazdaságpolitika irányáról a jegybanknak más elgondolása van, mint a kabinetnek, “éppen elég”, ha a nemzetgazdasági miniszter beszél az MNB elnökével. “Azzal, hogy ha én beszélek vele, nem lennénk előrébb” – tette hozzá.

A kormányfő azonban már a köztelevízióban is jelezte, hogy Simor András részt fog venni a kabinet ülésén, a jegybanktörvény módosítása ugyanis a szabályok szerint megköveteli, hogy a nemzeti bank elnöke megjelenjen a kormányülésen.

“Szeretnék kimaradni a jegybank és a jegybankelnök irányításából” – jelentette ki a miniszterelnök a tévéműsorban. “Ma az a helyzet, hogy a jegybankot egy testület irányítja, amelybe a miniszterelnök is delegál embert. Én nem akarok delegálni egyet sem. Én azt javaslom, hogy a parlament delegálja a tagokat” – fejtette ki, hozzátéve, a jegybank függetlensége a kormányzattal szemben kell hogy fennálljon, és ezt ő garantálja.

Nagy Anna szerdán az MTI-nek elmondta azt is: a kabinet ülésén téma volt a lakossági gáz és távhő szociális támogatása, a jövő évi minimálbér-emelés, a Széchenyi Kártya Program folytatása, a költségvetési szervek dolgozóinak bérkompenzációja, valamint a magán-nyugdíjpénztári változásokkal kapcsolatos technikai kérdések is.

A kormányülés délutáni programja a magyar EU-elnökségről szól majd – tette hozzá a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik