Gazdaság

Simor: kockázatos a nyugdíjpénzek elköltése

Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - közölte Simor András.

“Ha valamit megtanultunk az elmúlt néhány évben, az az, hogy a magyar gazdaság sebezhető a világban, mégpedig azért, mert magas az államadóssága és magas a külföldi adóssága, márpedig ezen a helyzeten ront a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos döntés” – fejtegette a jegybank elnöke.

Simor András úgy vélte, hogy a nyugdíjrendszert érintő döntések évtizedekre szólnak. Éppen ezért egy ilyen rendszerbe “nagyon rapid módon beavatkozni semmiképpen nem célszerű”.

Az állami nyugdíjrendszernek és a magán-nyugdíjpénztári rendszernek is van kockázata. A két rendszer együttélésének az az előnye, hogy az állami nyugdíjrendszernek mások a kockázatai, mint a magán-nyugdíjpénztári rendszernek, ezért aki itt is és ott is kap nyugdíjat, az megosztja a kockázatokat, és ez a biztonságot valamelyest növeli – magyarázta az MNB elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik