Gazdaság

A Gazpromé lesz a RUE gáza

A svájci RosUkrEnergo (RUE) a Gazpromnak adja el az ukrajnai tárolókban lévő 12,1 milliárd köbméter gázát ezer köbméterenként 340-350 dolláros áron.

Az eredetileg 11 milliárd köbméter gázt 2009 elején, az Európába irányuló orosz gázszállítások elakadásához vezető orosz-ukrán gázháborút követően adta át a a RUE-ban 50 százalékos résztulajdonos Gazprom az ukrán Naftogaz állami konszernnek, a RUE Naftogazzal szembeni 1,7 milliárd dolláros adóssága fejében.

Az ukrán konszern igen kedvezményes, ezer köbméterenként 230 dolláros áron jutott a tárolóiban lévő 11 milliárd köbméterhez.

Az illetékes stockholmi választott bíróság 10 százalékos bírsággal tetézve, természetben a RUE-nak ítélte a tételt. A stockholmi döntés júniusban született meg, ezt követően fordult a RUE ukrajnai bírósághoz, amely november végén megerősítette a döntést.

Az utóbbi azóta kifizette az 1,7 milliárdos adósságát és további 450 millió dollárt a RUE gázának tárolásáért és tranzitjáért, és további 810 millió dollárt fizetett a Gazpromnak. A Naftogaznak viszont korábbi vitákból eredő 197 millió dollárt kellett kifizetnie a RUE-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik