Gazdaság

Nagy cégnél nagy prémiumra számíthatunk

Míg 2009 végén a 13. havi bérek országos átlagszínvonala 164 000 forint volt, az idén a 13. havi bérszínvonal meghaladja a 202 000 forintot - derül ki a Workania felméréséből.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint az év végi jutalmak a tavalyi 187 ezer forinthoz képest országos átlagban meghaladják a 199 ezer forintot.

Az eredményekből kiderül, hogy a legélesebb különbségek a pozíciószintek szerinti bontásban mutatkoztak. Az a segédmunkás, aki egyáltalán kap 13. havi munkabért, örülhet, ha átlagosan 80 ezer forintot hazavihet, ezzel szemben a felsővezetők átlagosan 670 ezer forintot kapnak.

Az adminisztratív dolgozók is jelentősen az országos átlag alatt kapnak, az ő átlagos 13. havi bérük 141 ezer forint. A műszaki területen dolgozó szakképzett alkalmazottak már elégedettebbek lehetnek az őket megillető 217 ezres átlaggal. Középvezetői beosztásban az idén 335 ezer forintra lehet számítani 13. havi átlagos jövedelemként – állapítja meg a felmérés.

Az év végi jutalmak összehasonlítása során a pozíciószintek szerinti bontás hasonló arányokat mutat: egy magyarországi felsővezetőnek 649 ezer forint jelenik meg jutalomként a bankszámláján.

Az idén kifizetendő év végi jutalmak mértékével kapcsolatban a Workania szakemberei megállapították, hogy a jutalmak átlagos mértéke az alkalmazotti létszám növekedésével egyenes arányban nő. A kutatók szerint minél nagyobb cégnél dolgozik valaki, annál nagyobb összegű tizenharmadik havi átlagbérre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik