Gazdaság

Még mindig kevesebbet keresnek a nőt

A női munkavállalóknak az idén átlagosan a férfiak alapfizetésének 93 százalékával kellett beérniük, emellett bónuszaik is alacsonyabbak voltak.

A Hay Group nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint a 2010-es adatok alapján még a szerződésekben rögzített – ezért a diszkriminációra kevesebb teret hagyó – alapbérek tekintetében is látható, hogy a nők fizetése kisebb mértékben, de elmarad a férfiaké mögött. A különbség felsővezetői szinteken a legkiugróbb: a nők bére alig 88 százaléka a férfiakénak.

Az elmaradás még radikálisabb, ha a vezetői megítéléstől függő bónuszokat vesszük górcső alá. A nőknek juttatott teljesítményalapú kifizetések átlagosan az erősebbik nemnek jutatott kifizetések 77 százalékát teszik ki, míg a felsővezető nőknek kifizetett összegek nem érik el a férfi kollégák juttatásainak felét sem.

Az éves szinten előre meghatározott célprémiumok vizsgálata rámutatott: a top menedzser nők esetében a vállalati politikák nem teszik lehetővé a férfiakéval azonos prémium kifizetését, ugyanis a tökéletesen teljesítő hölgyek is mindössze az erősebbik nem bónuszainak 46 százalékát kaphatják meg. Az alacsonyabb szinten dolgozó nők nagyjából a férfiak célprémiumainak 87 százalékos szintjén állnak.

A felmérésből kiderül az is, hogy az adatok szerint a nők foglalkoztatottsági aránya is elmarad a férfiakétól, és az összlétszám mindössze 37 százalékát teszik ki. Ez különösen erősen jelenik meg, ha a vállalati ranglétrán felfelé haladunk, mivel a felsővezetői pozíciókban mindössze 19 százalék a nők aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik