Gazdaság

Leminősítheti Spanyolországot a Moody’s

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette szerdán az euróövezeti tag Spanyolország egyébként magasan elsőrendű adósosztályzatait a Moody's Investors Service.

A felülvizsgálat a nemzetközi hitelminősítő szerdai londoni bejelentése szerint a hazai és külső kormánykötvény-adósság “Aa1” besorolására vonatkozik; az osztályzatot a cég egyben megerősítette. Ez a lehetséges második legjobb adósosztályzat a Moody’s módszertanában az “Aaa” után.

A leminősítési felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött indoklásában a Moody’s kiemelte, hogy nem látja veszélyben Spanyolország fizetőképességét, és arra sem számít, hogy az ország az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESFS) likviditási támogatására szorulna.

A spanyol kormánynak azonban jövőre hozzávetőleg 170 milliárd euró finanszírozást kell felhajtania, még a legutóbb bejelentett privatizációs tervek potenciális bevételein túl is, emellett a regionális kormányzatok refinanszírozási igénye további 30 milliárd eurót tesz ki 2011-ben – áll a Moody’s szerdai londoni elemzésében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Leminősítette Magyarországot a Moody’s

Ajánlott videó

Olvasói sztorik