Gazdaság

Simor: kockázatos a kormány adópolitikája

Simor András magyar jegybankelnökkel közölt interjút kedden internetes kiadásában a The Wall Street Journal Europe (WSJE) üzleti napilap.

Az írás azt emelte ki a Simor által mondottakból, hogy a magyar kormányzó párt adó- és nyugdíjpolitikája kockázatos, és hogy szerinte a beruházók bizalmának erodálása az egyik legnagyobb lehetséges veszélyt jelenti a nemzetgazdaságra nézve.

A WSJE a Magyar Nemzeti Bank elnökéről azt írta, hogy összekülönbözött a populista kormányzó párttal, amely földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott áprilisban, magas átmeneti adókat vetett ki a bankokra és más nagyvállalatokra, hétfőn pedig olyan törvényt fogadott el, amely jelentős összeget irányít át a magán-nyugdíjpénztári alapokból az állami kasszába.

A lap emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök arról beszél: lendületet akar adni a gazdasági növekedésnek a személyi jövedelemadó, illetve a kisebb vállalkozásokat terhelő adó csökkentésével, illetve ösztönözni kíván bizonyos, családoknak járó szociális-jóléti juttatásokat.

Az interjúban Simor András szkeptikusan szólt a kormány intézkedéseiről, és “a konvenciókkal szakítónak” minősítette azokat. Arra figyelmeztetett, hogy a költségvetés rövid távú megszilárdítását célzó politika végül inflációhoz vezethet, és keresztbe tehet a hitelezésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik