Gazdaság

Simornak sem tetszik Járai fizetése

Simor András jegybankelnök levélben fordult az Országgyűlés költségvetési bizottsága elnökéhez az MNB felügyelőbizottsága tagjainak fizetésemelése miatt.

Simor András levélben fordult Nyikos Lászlóhoz, az Országgyűlés költségvetési bizottsága jobbikos elnökéhez, amelyben az MNB fb-elnök – a tisztet most Járai Zsigmond tölti be – és a tagok fizetését megemelő bizottsági javaslat benyújtásának anomáliáira hívta fel a figyelmet.

A bizottság olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely alapján az MNB felügyelőbizottsága elnökének tiszteletdíja havi bruttó 1,2 millióra, a többi tagé 800 ezer forintra emelkedik. Az indoklás szerint: az alkotmány is lefekteti, hogy mindenkinek joga van olyan jövedelemhez, amely megfelel végzett munkája mennyiségének és minőségének.

Simor András az MNB honlapján közzétett levelében arra hívja fel Nyikos László figyelmét, hogy a javaslatról ki kellett volna kérni az MNB és az EKB véleményét is. Hozzáteszi: a javaslattal a Monetáris Tanács-tagok alacsonyabb díjazásban részesülnének, mint az MNB felügyelőbizottsági tagjai.

Simor András szerint továbbá indokolatlan változtatni a monetáris tagok jelölésére és megválasztására vonatkozó szabályokon; a jegybankelnök Matolcsy Györgyhöz intézett levelében fejtette ki az MNB álláspontját a kérdésről.

Ebben azt írta: minden szempontból megfelelőek a jelenlegi szabályok és eleget tesznek a közfeladat hatékony ellátására vonatkozó követelményeknek.

Amennyiben a kormány ragaszkodik a törvény módosításához, azt javasolják, hogy a törvénymódosítás térjen vissza a 2001. július 5-én kihirdetett MNB törvény szövegéhez, amely szerint a monetáris tanács további tagjai kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet – egyetértése esetén – a miniszterelnök terjeszt a köztársasági elnök elé.

Támogathatónak tartja az MNB azt a megoldást is, hogy a tagokat nem a köztársasági elnök nevezi ki, hanem az MNB elnök és a miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés választja meg – áll az MNB honlapján hétfőn közzétett levélben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik