Gazdaság

Nemzetközi figyelmeztetést kapott a kormány

Az Európai Központi Bank (EKB) kedden arra figyelmeztette Magyarországot, hogy az MNB-törvény tervezett változtatásai a jegybanki politika befolyásolására irányuló kísérletnek tekinthetők.

“Amint azt az EKB konvergenciajelentéseiben kitartóan észrevételezte, bármely ilyen jellegű befolyás ellentétes lenne az uniós szerződés 130. cikkével, amely a tagállamok kormányaitól a központi banki függetlenség alapelveinek tiszteletben tartását követeli meg” – mutat rá az EKB honlapján olvasható állásfoglalás, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium kérésére a jegybanktörvénynek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanács tagjainak kinevezésére vonatkozó módosítását véleményezi.

Az EKB állásfoglalásban megjegyzi, hogy a monetáris tanács tagjaira irányadó kinevezési eljárás a múltban is gyakorta módosult, és az MNB-törvényt ebben az évben is több alkalommal módosították, álláspontja szerint e változtatások bevezetése károsan érinti az MNB szervezeti és irányítási stabilitását.

Az EKB az állásfoglalásban emlékezteti a magyar hatóságokat arra, hogy az MNB-törvény értelmében az MNB feladataival kapcsolatos döntések és jogszabályok tervezeteire nézve ki kell kérni az MNB véleményét. Az EKB értesülései szerint a magyar hatóságok e kötelezettségüknek nem tettek eleget, nem csak a felügyelő bizottságról szóló törvényjavaslat, hanem más jogszabályi rendelkezések, így a 2011. évi költségvetési javaslat esetében sem.

A jegybanktörvény módosítása értelmében a monetáris tanács tagjait a jövőben a parlament gazdasági és informatikai bizottsága jelöli, így a monetáris tanács négy külső tagja mandátumának február végi lejárta után már a parlament dönt az új tagokról. A korábbi szabályozás szerint a monetáris tanács távozó külső tagjainak helyére a jegybankelnök és a miniszterelnök két-két személyt jelölhetett.

Az EKB álláspontja szerint aggályokat vet fel kizárólag az fb tagok fizetésének emelése. Ezzel az MNB olyan helyzetbe kerül, hogy a felügyelő bizottság tagjainak megemelt tiszteletdíja magasabb lesz a monetáris tanács egyes tagjainak nemrégiben csökkentett fizetésénél. Az EKB úgy véli, mindez nyomást gyakorol az MNB jelenlegi elnökére és döntéshozó szervének tagjaira, ami nem egyeztethető össze a központi banki függetlenséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik