Gazdaság

NGM: indokolatlan az alapkamat emelése

A kormány szerint a magyar gazdaság folyamatai és az államháztartás helyzete nem indokolja a jegybanki alapkamat emelését.

Az idén a GDP tervezett 0,9 százalékos csökkenése helyett 1 százalékos növekedése várható, vagyis a növekedési teljesítmény várhatóan 2 százalékkal lesz jobb, mint azt 2009-ben a költségvetés tervezésekor számították. Ennél is lényegesebb, hogy 2010-ben Magyarország tartja a 3,8 százalékos hiányt, és ezzel az uniós tagállamok közül az ötödik legalacsonyabb deficittel rendelkezik – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből.

Mint írják, a 2011-re várható pénzügyi és gazdasági folyamatok sem indokolják az alapkamat emelését 5,5 százalékra: a jövő évre tervezett 3 százalék alatti deficit minden mértékadó elemző szerint korrekt és reális, azzal 2011-ben is az EU 27-ek ötödik legalacsonyabb deficitjével számol Magyarország. Egyúttal Svédország mellett Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol jövőre az államadósság szintje csökken – közli a gazdasági tárca.

A minisztérium álláspontja szerint Magyarországon 2011 és 2013 között biztonságosan beállítható a 3 százalék alatti államháztartási deficit, amelyet a fokozatosan javuló gazdasági növekedés, a bővülő foglalkoztatás, az emelkedő beruházások és a strukturális reformok alapoznak meg. “Szemben a korábbi évek adathamisításaival, az előttünk álló években Magyarország megbízható tagállam kíván lenni, és reformjaival vissza kívánja szerezni a nemzetközi közösség elismerését és saját tekintélyét” – fogalmaz az NGM.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik