Gazdaság

A Mercedesre szabják az oktatást Kecskeméten

Az autóipari szakképzés javítását szolgáló stratégiai együttműködést kötött a Mercedes Benz Hungary Kft., Kecskemét Önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A megállapodást Frank Klein, a Mercedes Benz Hungary kft. ügyvezető igazgatója, Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei kereskedelmi és Iparkamara elnöke látta el kézjegyével.

Az eseményen részt vett Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozáspolitikáért felelős államtitkára, aki Kecskemét városa és az egész ország szempontjából fontos lépésnek nevezte az együttműködést.

A német duális képzési rendszerre szeretnénk a magyar szakképzést alapozni úgy, hogy a német rendszert adaptáljuk a magyar viszonyokra – hangsúlyozta Czomba Sándor. Az államtitkár szerint a szakképzés átalakítása fontos lépés, amely segít abban, hogy több kezdő szakmunkás tudjon azonnal munkát találni magának.

Frank Klein, a Mercedes Benz Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Mercedes személygépkocsik gyártásához jól képzett munkaerőre van szükség. Az igazgató szerint hosszabb távon legalább tízezer új munkahelyet teremt a beruházás a térségben, ezért nemcsak a Mercedes Benz, hanem a többi vállalkozás számára is kiemelten fontos a jól képzett munkaerő.

A megállapodás értelmében a duális oktatási rendszert 2011 őszétől vezetik be két kecskeméti szakközépiskolában. Hároméves szakmai képzést indítanak, egyelőre öt szakmában, amelyek igazodnak a Mercedes Benz szakmunkás-utánpótlási igényeihez. Közülük három teljesen új lesz Magyarországon. Évente 100 szakmunkás végez az öt autóipari szakmában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik