bmi
Gazdaság

Tovább nőtt a feldolgozóipar teljesítménye

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke novemberben 3,4 százalékponttal nőtt, elérte az 54,9-et.

Az érték azt mutatja, hogy megállt a feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe csökkenése, s július óta folyamatosan nő – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán. A közlemény szerint az októberi index 51,5 volt.

November általában kedvező hónap volt a korábbi években is, csak 1998-ban, 2003-ban, 2008-ban és 2009-ben volt 50 pont alatt az index értéke. A közlemény szerint a nyers BMI érték szintén emelkedett októberhez képest.

A BMI, szezonálisan kiigazítva, az idei tizenegy hónapból tízszer jelzett növekedést, mivel a két, korábban csökkenést mutató hónap a szezonális kiigazítások következtében megváltozott: a májusi érték 50,1, a júniusi pedig kereken 50 pont volt.

A közlemény alapján novemberben három kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többsége nőtt októberhez képest: csak a beszerzési árak, a késztermékkészletek és az export indexei mutattak csökkenést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik