kkv
Gazdaság

Összefognának a régió klaszterei

Közép-Európa nyolc országának 10 régiójából érkezett szakemberek részvételével kezdődött meg kedden Székesfehérváron a Clusters-Cord elnevezésű nemzetközi projekt nyitórendezvénye.

A projektben részt vevő 20 együttműködő partner célja, hogy a térségben működő klaszterek – az egymáshoz kapcsolódó, egymásnak bedolgozó vállalkozások láncolata – révén segítse a régiókban működő kis- és középvállalkozásokat a globális gazdasági versenyben.

A Közép-dunántúli régió számára kiemelten fontos az információs technológiák, a kommunikáció és informatika, a turisztika, az energia, a megújuló energia és a környezetvédelem, s elsősorban ezeken a területeken szeretnék hasznosítani a Clusters-Cord projekt eredményeit.

A projekt egyik szakmai munkacsoportjának vezetője a székesfehérvári Közép-Pannon Regionális Zrt.

Mint Kovács Tamás, a társaság képviselője elmondta, a projekt részeként “leltár” készül a régiókban működő klaszterekről, azok sajátosságairól, továbbá az együttműködő partnerek megkeresik azokat a jól bevált gyakorlatokat, amelyeket közép-európai elterjesztésre is alkalmasnak találnak.

A munka eredményeként olyan javaslatok kerülhetnek a projektben részt vevő 8 ország 10 régiójában a szakpolitikusok elé, amelyek a 2014-től kezdődő programozási időszakban jó alapot nyújthatnak a hálózatszerű gazdaságfejlesztés, az innovációorientált regionális fejlesztés megalapozásához, a következő tervidőszak dokumentumai, valamint a majdani pályázatok kidolgozásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik