Gazdaság

Segítik külpiacokra jutni a magyar cégeket

A jövő év elején jön létre a Nemzeti Külgazdasági Hivatal.

A kormány létrehozza a Nemzeti Külgazdasági Hivatalt, amellyel a kabinet többek között a kis- és középvállalkozások – kkv-k – külgazdasági törekvéseit és a külföldiek magyarországi befektetéseit kívánja előmozdítani. A 2011. január elsején hivatal önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, amely egy központi és több belföldi területi szervből áll.

A hivatal többek között jközreműködik a kereskedelem-fejlesztési és befektetés-ösztönzési szakmai anyagok összeállításában. Előkészíti a külföldi befektetők magyarországi befektetéseivel kapcsolatos egyedi döntési javaslatokat, illetve részt vesz a kereskedelemfejlesztési és befektetésösztönzési elképzelések kidolgozásában és valósításában. Ezek mellett előkészíti a kiemelt beruházási projektek támogatásával kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal, kereskedelemfejlesztési tevékenysége keretében közreműködik például az exportlehetőségek felkutatásában, üzleti partnerek közvetítésében és üzletember-találkozók megszervezésében a magyar vállalkozások számára, valamint információkat gyűjt és továbbít kkv-knak az export és tőkekihelyezési tevékenységgel elérhető európai uniós és magyarországi pályázati lehetőségekről.

A befektetésösztönzési tevékenysége körében többek között információkat nyújt a hivatal a magyarországi befektetési, jogi, adózási és pénzügyi környezetről, ezenkívül olyan egyablakos rendszert működtet, amely segíti a külföldiek tájékozódását a befektetési lehetőségeket illetően és felgyorsítja a külföldi befektetői döntések meghozatalát. A hivatal koordinálja a barna- és zöldmezős, valamint a vegyesvállalati befektetések előkészítését és cégadatbázisok készítésével segíti és szervezi a magyar beszállítók részvételét a külföldi befektetések megvalósításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik