Gazdaság

Nő a kkv-k beruházási hajlandósága

Az év eleje óta először nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek beruházást terveznek - közölte felmérése alapján a K and H Bank kedden.

“A legutóbbi kkv kutatásunk, amelyben 700 mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdeztük meg arról, hogy a következő egy évben milyen beruházásban, fejlesztésben gondolkodnak, azt mutatja, hogy idén először növekedést mutat a beruházást tervező vállalkozások aránya” – idézik Német Lászlót, a bank kis- és középvállalkozói (kkv) marketing főosztályvezetőjét a közleményben.

A beruházások célját tekintve nem tapasztalható jelentős változás: ahogy eddig minden alkalommal, most is azok a cégek vannak a legnagyobb arányban (33 százalék), amelyek informatikai fejlesztést szeretnének megvalósítani. Ezt követi 25 százalékos aránnyal a gépek, berendezések, majd 20 százalékos részesedéssel a gépjárművek tervezett vásárlása.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a korábbi 15 százalékról 20 százalékra nőtt a gépjárművásárlást tervező cégek száma. Eközben az ingatlanberuházásoknál 2008 harmadik negyedéve óta stagnálás figyelhető meg, amely továbbra sem mutat pozitív elmozdulást.

Jelentős eltérés mutatkozik az egyes ágazatok között, hogy milyen vásárlásokat, beruházásokat terveznek megvalósítani. Miközben az ipari és a mezőgazdasági cégek döntően ipari gépek, berendezések vásárlásában gondolkodnak, a kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél az IT beruházások az elsődlegesek.

Az eddigi előrejelzések pozitív irányú elmozdulását befolyásolhatja, hogy a 2011-es adóváltozások mennyire fogják visszafogni a jövőre tervezett beruházások megvalósulását – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik