Gazdaság

Eurómilliárdok hevernek felhasználatlanul az EU-nál

A Financial Times keddi írása szerint az Európai Unió fejlesztési célokra szánt eurómilliárdjai nem jutnak el a leromlott régiókba a bürokrácia miatt.

A fejlesztési pénzek kiosztásáról 2006-ban születtek meg az irányelvek, majd ezután jött a világgazdasági válság, amely miatt a tagországok kormányai súlyos költségvetési megszorításokat hajtottak végre. A megegyezés értelmében az EU csak akkor ad pénzt a kormányoknak, ha az elfogadott fejlesztési projektek legalább felének költségeit állják.

A brit lap szerint az EU fejlesztési alapját, amely kis – és középvállalkozás támogatását célozza, multinacionális cégek, például a Coca-Cola, az IBM, és a Nokia Siemens is megcsapolják, igaz, nem törvénytelenül.

A Financial Times szerint munkatársaik vizsgálódtak az EU strukturális alapjaival, a közösség regionális politikájának fő pénzügyi eszközeivel kapcsolatban, és arra jutottak, hogy csaknem nyolc és fél milliárd eurót tévesen utaltak ki, és ennek az összegnek csupán a negyedét sikerült visszaszerezni.

Andor László, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa azt mondta a cikkel kapcsolatban, hogy nem szabad túlhangsúlyozni a statisztikák fontosságát, mivel “nem egy bankról van szó, amelyben bármely adott pillanatban tartani kell az egyensúlyt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik