Gazdaság

Az MNB “ismét válságfigyelő üzemmódban”

A jegybanki kamatemelés azt jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) "ismét válságfigyelő üzemmódra" váltott - vélik londoni elemzők.

A londoni City felzárkozó piaci elemzői szerint a pénzügypolitikai szigorításnak legkevésbé az inflációhoz van köze, sokkal inkább a romló külső és belső piaci környezetet tükrözi.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői által befektetőknek összeállított napi felzárkózó piaci helyzetértékelés kedden elsősorban az MNB-kamatemelésre összpontosított.

A ház szakelemzői úgy vélekedtek, hogy jóllehet a magyar jegybank növelte inflációs előrejelzését, a negyed százalékpontos kamatemelés fő oka azonban az euróövezeti periféria költségvetési válsága közepette egyre erősödő kockázatkerülés, amelyet “erősít az Orbán-kormány mindinkább befelé forduló gazdaságpolitikája”.

A BoA-ML londoni elemzői decembertől februárig további, egymást követő negyed százalékpontos emeléseket és így 6,25 százalékra emelkedő jegybanki alapkamatot jósolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik