Gazdaság

“Figyelmeztető lövés” a kormány felé

Londoni elemzők az MNB-kamatemelésről.

A kormány felé leadott “figyelmeztető lövésként” értékelték és az általuk “egyre kiszámíthatatlanabbnak” nevezett magyar gazdaságpolitikával magyarázták londoni felzárkózó piaci elemzők a magyar jegybank (MNB) negyed százalékpontos hétfői kamatemelését, amely egyébként nem érte teljesen váratlanul a City elemzői közösségét.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemző házak szakértői közül többen is közölték a múlt héten, hogy látnak esélyt az MNB hétfői kamatemelésére, tekintettel az adóintézkedések következtében is várhatóan romló inflációs kilátásokra és a szintén romló piaci környezetre.

A kamatemelés hétfői bejelentése után Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális feltörekvő térségi kutatási részlegének vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy a magyarországi helyzet “egyre aggasztóbbnak” tűnik, a jegybank és a kormány “egymás torkának esett”, éppen egy olyan időszakban, amikor a nehéz piaci viszonyok miatt “túlórában kellene dolgozniuk azon”, hogy “lehetőleg egy irányba húzzanak, és ne egymás ellen tevékenykedjenek”.

Ash szerint azonban a mostani kamatemelésre a kormány várhatóan “dühödten” fog reagálni, és a viszony valószínűleg “újabb mélypontokra” süllyed.

Emellett a monetáris tanácsi tagokat “idegesíti”, hogy a jegybank függetlenségének és a Költségvetési Tanács hatáskörének megnyirbálását célzó erőfeszítéseket vélnek látni a kormány részéről.

Mindezek alapján a hétfői negyed százalékpontos kamatemelés a kormány felé leadott “figyelmeztető lövésként” is értelmezhető – vélte az RBS londoni kutatási igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik