Gazdaság

Tovább húzza a nadrágszíjat Portugália

A nyugdíjak befagyasztásával, a közalkalmazotti bérek csökkentésével és további fájdalmas intézkedésekkel próbálja tartani a hiánycélt a portugál vezetés.

A márciusi és májusi megszorítás nem volt elég, pedig José Sócrates miniszterelnök még legfőbb választási ígéretét megszegve adót is emelt.

A új csomagról pénteken szavaznak a parlamentben, a 2011-es költségvetési törvényjavaslat részeként. A 2,3 millió nyugdíjas juttatásait befagyasztaná a kormány, a 700 ezer közszolgálati dolgozó fizetését pedig öt százalékkal csökkentené. Egyebek mellett a forgalmi adó további emelését is javasolják, 21-ről 23 százalékra.

A lisszaboni vezetés célja, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány a tavalyi 9,4 százalékról az idén 7,3 százalékra, jövőre 4,6 százalékra, majd 2013-ra a 3 százalékos uniós határérték alá csökkenjen.

A kormány az újabb csomagtól 5,1 milliárd eurós egyenlegjavulást remél az államháztartásban. A közszférában a fizetések mellett megkurtítják például az utazási támogatást, és még az államapparátus legfölső szintjén is korlátozzák az autóhasználatot.

A szakszervezetek teljes egészében elutasítják a csomagot. A legnagyobb munkavállalói érdekvédelmi szövetség, a CGTP általános, országos sztrájkot hirdetett november 24-re. Legutóbb 2007-ben volt országos munkabeszüntetés, akkor a foglalkoztatáspolitika változtatására próbálták rábírni a kormányt a szakszervezetek a riasztóan nagy társadalmi különbségek és a mostani csúcshoz képest viszonylag mérsékeltnek mondható 8,4 százalékos munkanélküliség miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik